Astronomija

Izbirni predmet se izvaja v treh neodvisnih sklopih po eno leto. Sklopi so:

SONCE, LUNA IN ZEMLJA, 35 ur

S pomočjo opazovanj v naravi bomo bolj podrobno spoznali Sonce, Luno in Zemljo. S pomočjo  teleskopa in solaroskopa bomo fotografirali površje Sonca in Lune. Pri raziskovanju Sonca nam bodo v pomoč tudi fotografije, ki jih na Zemljo pošiljajo sateliti. Fotografije bomo s pomočjo računalnika podrobno analizirali. Preko izdelave modelov bomo spoznali medsebojno gibanje teh treh nebesnih teles.

 

DALJNOGLEDI IN PLANETI, 35 ur

Podrobno se bomo seznanili z astronomsko opremo na šoli (zrcalni teleskop, teleskop z lečo, računalniško vodeni teleskop, daljnogled) in z njo opazovali planete, ter njihove lune v različnih časovnih obdobjih. Vsak planet bomo podrobno raziskali in ugotavljali kakšno bi bilo lahko življenje na njem.

 

ZVEZDE IN VESOLJE, 35 ur

S šolsko astronomsko opremo bomo opazovali najbolj oddaljene objekte v vesolju (zvezdne kopice, meglice, galaksije) kot tudi posamezne zvezde. Iskali bomo razlike med zvezdami, o njihovih vzrokih in o tem, kakšna je usoda našega Sonca in vesolja nasploh. Zastavili si bomo tudi vprašanje vseh vprašanj – ali smo v vesolju res sami?

Šola vsako leto ponudi enega izmed sklopov, tako, da lahko učenec v treh letih obišče kateregakoli izmed sklopov, lahko pa tudi vse tri.