Minotaver

minotaver1Na OŠ Brinje Grosuplje smo v letu 2012/2013 končali izdelavo električnega avtomobila druge generacije. Poimenovali smo ga Minotaver.

V primerjavi z našim prvim lesenim električnim avtomobilom iz leta 2006, je karoserija tega narejena v celoti iz lesa, vgrajen pa ima tudi nov, 2200W močan električni motor slovenskega proizvajalca Letrika.Triletni projekt, za katerega so učenci žrtvovali tudi številne popoldneve, je letošnjem šolskem letu dokončala skupina fantov, ki obiskuje modelarski krožek.

V avtomobil smo vgradili tudi avtoradio, sprednje led luči, in mikrokrmilnik, s katerim prek tipk v grajenih v volanski obroč krmilimo led luči vgrajene v sprednji pokrov avtomobila. Sprednji pokrov krasi lepo izrezljana podoba bikove glave. S projektom smo tudi pokazali kakšna je lahko prihodnost električnih avtomobilov.

Trenuten problem električnih avtomobilov je v tem, da imajo prekratek domet in da je polnilni čas njihovih akumulatorjev predolg. Naša rešitev je boljša. Ko se avtomobilu izprazni akumulator se zapelje do polnilne postaje, kjer akumulatorja ne polni, pač pa ga enostavno zamenja s z drugim – polnim. Čas polnjenja oz. menjave bo tako še krajši kot je sedaj čas natakanja goriva. Polnilne postaje imajo lahko na strehah sončne celice preko katerih se izpraznjeni akumulatorji lahko napajajo. Takšno polnilno postajo na sončne celice smo izdelali tudi sami.

Več o našem električnem avtomobilu najdete na blogu, kjer smo objavili tudi predstavitveni video. Blog in video sta ravno tako delo učencev modelarskega krožka.

http://avto-osbrinje.blogspot.com